•  

   

  Een sportieve Amsterdamse vriendengroep klimt regelmatig samen op de racefiets om kortere of langere tochten te maken. In de regio, in Nederland en in andere Europese landen. Een tocht van Amsterdam naar Rome staat ook in de -digitale- logboeken vereeuwigd.

  Of er nu wordt gefietst in warme landen of in wat mildere klimaten, van snel fietsen krijg je het warm. Gelukkig is het biertje in bijvoorbeeld een lunchpauze heerlijk koel. Maar dat biertje is soms ook wat te sterk om er na de pauze niets van te merken. Waarom was er geen fris of speciaalbiertje te krijgen met 2-4 procent alcohol dat ook lekker smaakt?
  En dus werd het merk ‘Vals Nat Bier’ officieel geregistreerd. 

  Het was de start van veel experimenteren, ontdekken, proeven en ook heel veel plezier. Een traject waarbij velen hebben meegeholpen door mee te brouwen, mee te bottelen en om te proeven en te beoordelen. De proeverijen zijn altijd gezellige bijeenkomsten met veel vrienden die een eerlijk oordeel gaven over het resultaat. Vaak erg lekker, maar soms voor verbetering vatbaar. Zo hebben we ondermeer heerlijke IPA’s gemaakt (3,5%), een fris weizenbier van 3% en een blond bier van 2,5%. 

  Tijdens dit ontwikkeltraject kwamen we in aanraking met de mogelijke resultaten van een opgraving in de omgeving van Leiden. We gingen experimenteren met naast gerst en hop ook jeneverbessen, pruimen, groene erwten en walnoten. Het was natuurlijk een absolute uitdaging om te proberen op basis van deze ingrediënten een bier te reconstrueren zoals wij dachten dat in de tijd van de Vikingen gedronken kon zijn.

  Het bier dat zo uiteindelijk tot stand kwam was op de proeverijen zo’n duidelijk succes dat we de oorspronkelijke koers verlegd hebben en prioriteit hebben gegeven aan het lanceren van Leithon 834 zoals we het hebben genoemd. De lancering van Leithon 834 tijdens The Amsterdam Beer fair is natuurlijk een moment van trots maar de ontwikkelingen van lekkere bieren gaat verder.